Slané praclíky
½ kg polohrubej múky, 100 g margarínu, 10 g kvasníc, 2 dcl mlieka, 2 vajcia, štipka soli, štipka cukru, , Slaná poleva: , 1 bielok, 7 ČL soli, polohrubá múka, , Na potieranie : 1 žĺtok
Ako na to:Z mlieka, kvasníc a štipky cukru pripravte kvások. Keď nakysne, zmiešajte ho s múkou, margarínom, vajcom a soľou na hladké cesto. Nechajte ho kysnúť na teplom mieste asi 1 hod.
Potom na doske vyformujte valec, ktorý pokrájajte na rovnaké dieliky. Z nich šúľajte asi 20 cm dlhé a 0,5 cm hrubé šúľky. Zo šúľkov pleťte praclíky, ktoré ukladajte na pomastený plech. Potierajte ich rozšľahaným žĺtkom.
Praclíky pečte iba napoly. Z bielka, soli a múky vymiešajte hustejšiu polevu, ktorou ich potrite. Až potom dopečte.