Trvanlivé medovníky na vianočný stromček

Potrebujeme:

800 g hladkej múky, 300 g práškového cukru, 150 g medu, 3 vajcia, 80 g tuku, 1 dl čiernej kávy, ½ ČL jedlej sódy, 1 ČL korenín do medovníkov

Ako na to:

Na dosku preosejte múku, cukor a sódu. Malú časť múky odložte. Med s kávou dajte zovrieť a penu odoberte. Do teplého rozpustite tuk. Vajcia dobre vyšľahajte. Postupne všetko spracujte s múkou a vypracujte hladké cesto. Odložte do mikrotenového sáčku na druhý deň. Potom ho na doske so zvyšnou múkou znovu vypracujte, rozdeľte na 4 bochníky, nechajte stáť 1 hod.
Rozvaľkajte ho na hrúbku 4 mm a vykrajujte rôzne tvary. Pečte na voskovom pomastenom plechu (ak nemáte, pomôžte si tvrdým tukom, ale nemastite priveľmi). Plech ešte pretrite servítkou, lebo zbytočný tuk by mohol škvarením narušiť hladkosť medovníkov. Plech poprášte hladkou múkou, po upečení ju ľahko odstránite servítkou. Pečte v dobre vyhriatej rúre. Až po upečení ich potrite ušľahaným vajcom.

TIP: Hladko vypracované cesto po rozvaľkaní môžete ešte rukou vyhladiť. Medovníčky potom nemusíme potierať, poleva lepšie drží a aj na stromčeku vydržia dlhšie.

22.04.2006

Podobné recepty