Rožky plnené tvarohom
Cesto: 0,5 kg polohrubej múky, 250 g Hery, 60 g droždia, 1 vajce, 1 vanilkový cukor, 10 lyžíc mlieka, citrónová kôra
Plnka: 0,5 kg tvarohu (kocka, nie vo vaničke), 1 vajcie, 1 vanil. cukor, citrónová kôra, cukor múčka na posypanie
Pripravíme kvások, z prísad vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme vykysnúť a rovno spracujeme. Cesto rozdelíme na 5 rovnakých dielov, ktoré vyvaľkáme na placky.
Každú placku rozdelíme na 8 dielov. Diel naplníme tvarohom a potom zabalíme k stredu placky a vytvarujeme. Upečené rožteky obalíme práškovým cukrom.
Tip: Možná je aj slaná varianta, kedy plníme rožky mletým mäsom, salámou, nivou apod.