Syrové žemličky
600 g polohrubé múky, 2 Sedlčanské Hermelíny, 50 g masla, 50 g droždia, 1 PL cukru, 1 PL rasce, mlieko, soľ, , Plnka:, 200 g údenej slaniny, petržlen, pažítka, cibuľa, soľ, korenie
Ako na to:V teple si nechajte vykysnúť kvások. Z múky, kvásku, masla, cukru a soli vypracujte tuhšie cesto. Do cesta vmiešajte nastrúhaný Sedlčanský Hermelín s rascou a nechajte vykysnúť. Na panvici speňte na kocky nakrájanú slaninu alebo údený bok, pridajte cibuľu, odstavte a pridajte väčšie množstvo petržlenu a pažítky. Osoľte, okoreňte a nechajte vychladnúť.
Vykysnuté cesto rozvaľkajte, vykrajujte kolieska, ktoré naplňte plnkou plnkou a zabaľte do guličky. Pred pečením potrite vajíčkom, posypte hrubou soľou a sezamovým semiačkom.