Recept na výrobu utopencov
Špekačky, cibuľa, plnotučná horčica, zelená paprika, bobkový list, korenie, soľ, ocot, 3 bobkové listy, voda, , Nálev:, 1 diel octu, 2 diely vody, 1 ČL soli, niekoľko zrniek celého korenia, trocha olivového oleja
Ako na to:Olúpané špekačky nakrojíme na polovicu (nedokrojíme), vzniknutú špáru natrieme horčicou a preložíme prúžkami cibule, zelenej papriky a bobkovým listom (všetko podľa vlastnej chuti).
Nálev: jeden diel octu, dva diely vody, lyžička soli, niekoľko zrniek celého korenia, trochu olivového oleja zvaríme, necháme mierne vychladnúť a ešte vlažným zalievame utopence
Vložíme do pohára, zalejeme nálevom a 30 minút sterilizujeme pri 100 stupňoch C.
Po vychladnutí môžeme konzumovať (najlepšie sú asi po 3 dňoch).