Šošovicový prívarok

Potrebujeme:

2 hrnčeky šošovice, bobkový list, 2 PL tuku, 2 PL múky, 300 ml mlieka (100 - 200 ml smotany), ocot, 2 zemiaky, soľ

Ako na to:

Šošovicu preberte, opláchnite a nechajte namočenú asi 2 hod. Po napučaní by mala voda prekrývať šošovicu asi 2-3 cm. Pridajte bobkový list (nesoľte, aby sa rýchlejšie uvarila), prikryte a varte pomaly, na miernom ohni domäkka, asi 25 min.
Očistite zemiaky, pokrájajte na malé kocky a uvarte v osolenej vode. Z tuku a múky pripravte tmavšiu zápražku, pridajte k šošovici, rozmiešajte, osoľte a varte 5-10 min.
Pridajte uvarené zemiaky a smotanu. Ak treba, dolejte mliekom a okyslite octom. Prívarok podávajte k pečeným vajciam alebo dusenému mäsu, údenému mäsu s tmavým chlebom.

TIP: Uvarenú šošovicu poznáme prehryznutím zrnka.

14.04.2006

Podobné recepty