Široké rezance s rokfortom
400 g žltých a 400 g zelených širokých rezancov, 400 g rokfortu (alebo iný syr s modrou plesňou), 400 ml zeleninového bujónu, 200 ml smotany na šľahanie, 2 PL pšeničnej múky, 100 ml suchého bieleho vína, trochu cukru, čerstvo pomleté biele korenie, 6 PL posekaných vlašských orechov, voda, soľ
Ako na to:Rezance, každý druh osobitne, uvart v hrnci v osolenej vode, na miernom plameni podľa návodu na obale. Uvarené rezance zlejte do sita, prepláchnite horúcou vodou a nechajte odkvapkať.
Syr nahrubo pomrvte. V hrnci zohrejte bujón, pridajte syr a za stáleho miešania ho v ňom roztopte. Nakoniec pridajte smotanu.
Múku zmiešajte s vínom, pridajte do bujónu zo syrom a smotanou a za stáleho miešania priveďte do varu. Omáčku varte na miernom plameni asi 5 min., osoľte, pridajte trochu cukru a mleté biele korenie.
Rezance posypte vlašskými orechmi a polejte omáčkou.