Slovenská kapustnica
500 g kyslej kapusty, 200 g údenej klobásy, 30 g sušených húb, 100 g sušených sliviek, soľ, mleté čierne korenie, 3 strúčiky cesnaku, 1 vajce, 130 g hrubej múky.
Ako na to:Do 5 l hrnca dajte kapustu, sušené hríby, klobásy, na kocky pokrájané bravčové mäso, soľ, na kocky pokrájané zemiaky, zalejte vodou a varte. Uvarené klobásy vyberte, pokrájajte na kolieska. Slaninu roztopte, škvarky vyberte a spolu s klobásou dajte do kapustnice. Do masti zo slaniny dajte múku a urobte zápražku. Hotovú zápražku zalejte vodou, pridajte červenú papriku, dobre premiešajte a vlejte do kapustnice. Nechajte za stáleho miešania povariť, prilejte rozšľahanú smotanu a podávajte s chlebom.