Domáci celozrnný chlieb

Potrebujeme:

½ kg polohrubej múky, 75 g sušených pšeničných klíčkov, 75 g pšeničných otrúb, 50 g mierne rozomletých ľanových semien (môžu byť aj nepomleté), 1 kocku droždia, ½ PL soli, 4, 5 dl vlažnej vody

Ako na to:

Vo vlažnej vode rozmiešajte droždie. Do misky vsypte múku pridajte soľ, klíčky, otruby, ľanové semienka a dobre premiešajte. Potom prilievajte vlažnú vodu s rozmiešaným droždím. Vytvorte so zmesi celistvú hmotu a mieste cca 10 min.
Vymiesené cesto v miske posypte múkou, aby sa neprilepilo na utierku. Prikryte utierkou a nechajte kysnúť. Môžete prikryť ešte jednou ľahkou izolačnou vrstvou (vankúšikom, dekou), ale pozor, aby kysnúce cesto neutláčala. Misku s kysnúcim cestom nechajte v teplej miestnosti. Cesto nechajte kysnúť 1 hodinu.
Teraz z neho na pomúčenej podložke vyformujte pomúčenými rukami bochník, alebo bochníky. Môžete skúsiť aj žemličky. Keď pečiete v plynovej alebo elektrickej rúre, cesto vložte do studenej.

TIP: Chlieb položený na papier na pečenie sa z neho bezpečne odlepí.

19.04.2006

Podobné recepty