Briošky

Potrebujeme:

2 žĺtky, 200 - 300 ml vlažného mlieka, 120 g masla, ½ g polohrubej múky, 30 g droždia, 60 g cukru, kôra z ½ citróna, maslo na vymastenie formičiek, žĺtok na potretie, soľ

Ako na to:

Najprv si pripravte kvások. Do vlažného mlieka vsypte trocha múky, na hrot noža cukru a rozdrobené droždie, premiešajte a odložte na teplé miesto. Potom preosiatu múku pokropte mliekom, pridajte vykysnuté droždie, cukor, žĺtky, nastrúhanú citrónovú kôru, maslo, soľ. Spracujeme na hustejšie cesto, ktoré prikryte čistým obrúskom a nechajte kysnúť na teplom mieste asi jednu hodinu. Z dobre vykysnutého cesta sformujeme na pomúčenej doske dlhú šišku, ktorú nakrájajte na približne 20 rovnakých kúskov. Z každého kúska odkrojte asi 1/4, z ktorej spravte malú guľôčku. Z ostatných 3/4 cesta (z každého kúska) urobte väčšiu guľku. Väčšie guľky vložte do formičiek vymastených maslom, uprostred každej spravte palcom jamku, potrite rozšľahaným žĺtkom, navrch posaďte malú guľôčku, znova potrite žĺtkom, nechajte vykysnúť a upečte v dobre vyhriatej rúre dozlatista.

04.12.2006

Podobné recepty