Zapekaný baklažán s mäsom (Musaka)
3 stredne veľké baklažány, 500g hovädzie mleté , 1 stredne veľká cibuľa, 4 strúčiky cesnaku, olivový olej, 150ml paradajková kaša/pretlak, 400g drvené sterilizované pardajky, 1ČL mletá škorica, 2 žĺtka, 2PL hladká múka, 1PL maslo, 400ml mlieko, soľ, mleté čierne korenie, 50g strúhaný syr (najlepšie parmezán), bobkový list, muškátový oriešok
Ako na to:Baklažán nakrájajte na kolieska asi 0,5 cm široké. Osoľte a nechajte odtiecť zo šťavy. Jednotlivé kolieska opražte alebo ogrilujte (najlepšie nasucho na panvici). Na panvici pomaly miešajte paradajkový pretlak až pokiaľ nie je hustý a osoľte.
Do ohňovzdornej misy uložte vrstvu opečeného baklažánu, naň vrstvu šunky, potom kúsky mäkkého syra a posypte strúhaným parmezánom. Toto opakujte 3 - 4 krát. Vložte do rúry a zapečte pri asi 180 °C 25 - 30 min. (priebežne kontrolujte)