Bezlepkové rožky (alebo žemle) na 10 ks
400g Promix Forte, 300 dl vlažnej vody, 20 g droždia Fala (čerstvé) alebo 3 ČL instantného droždia, 1 ČL kryštálového cukru, 1 ČL soli, 1 ČL citrónovej šťavy, 5 PL oleja
Ako na to:Najprv si pripravte kvások z trochy teplej vody, cukru a droždia (instantné droždie v tomto recepte tiež rozpustite vo vode). Potom do zvyšnej vody pridajte soľ, ocot, olej a zvyšok cukru. Do nádoby s múkou najprv prilejte kvások a potom vodu s prísadami. Ručne mieste, až kým dostanete hladké (ale husté) cesto. Ak sa lepí, pridajte trochu múky. Necháme 4 min. odležať.
Na pomúčenej doske rozdeľte nožom cesto na 10 dielov. Z každého vytvarujte rožok (mokrými rukami to ide ľahšie), ktorý položíme na plech, vystlatým papierom na pečenie. V teplom prostredí ich nechajte vykysnúť asi 15-20 min. Počas kysnutia ich minimálne 3 krát potrite vlažnou vodou. Tesne pred pečením ich môžete potrieť aj rozšľahaným vajíčkom a posypať strúhaným syrom (sézamom). Pečte ich 15-20 min. v predhriatej rúre pri 200-220 °C.