Bouillabaisse

Potrebujeme:

1 kg rôznych rýb, 5 strúčkov cesnaku, 4 cibule, 4 zemiaky, 2 biele časti póru, 1 veľký pohár olivového oleja, 3 PL paradajkového pretlaku, 2 tenké plátky tvrdého bieleho chleba, soľ, tymian, bobkový list, petržlenová vňať, fenikel, korenie, šafran, 3 l vody, , Červená omáčka: , 3 strúčiky cesnaku, 1 malá červená feferónka, 1 šálka strúhanky, 0, 5 dcl mlieka, ½ pohára olivového oleja, 1 PL paradajkového pretlaku, trocha silného vývaru

Ako na to:

Ryby očistite, veľké kusy rozkrájajte. 4 strúčiky cesnaku olúpte a rozotrite. Cibuľu a zemiaky očistite a nakrájajte na hrubé kolieska.
Do hrnca navrstvite korenie, ryby, zemiaky, medzi každú vrstvu dajte cesnak, petržlenovú vňať a na kolieska pokrájanú cibuľu. Pridajte šafran, osoľte a okoreňte a podlejte olivovým olejom. Nechajte 3-4 hodiny odležať.
Sparte vodu, pridajte paradajkový pretlak a vriace nalejte na ryby. Nechajte ešte 30 min. variť na veľkom ohni. Vývar preceďte, doplňte cesnakom a osmaženými kúskami chleba. Servírujte veľmi horúce s červenou omáčkou.

Červená omáčka: V mažiari roztlčte s trochou oleja strúčiky cesnaku, feferónku a dobre vyžmýkanú strúhanku. (strúhanku si pripravíte tak, že ju navlhčíte mliekom) Potom pridajte olej a paradajkový pretlak. Dobre spracujte a zrieďte trochou silného vývaru.

01.02.2007

Podobné recepty