Šampiňónová polievka
2 šalotky, 250 g šampiňónov, 50 g masla, 1, 5 l hydinového vývaru (aj z kocky), 6 plátkov suchého toastového chleba, 3 PL smotany, posekaná petržlenová vňať (alebo trebuľka), soľ, korenie
Ako na to:Šampiňóny očistite, umyte a osušte. Odoberte z nich 200 g a nasekajte ich. Z masla odoberte cca 1 PL, zvyšok rozpáĺte v hrnci. Pridajte šalotku a nechajte zosklovatieť (môžete nechať aj trochu zhnednúť). Pridajte nasekané šampiňóny a duste 3 min. Potom zalejte nekoreneným hydinovým vývarom. Pomaly varte.
Medzitým nakrájajte na plátky zvyšné šampiňóny a poduste ich na zvyšku masla.
Z plátkov toastového chleba odrežte kôrku a dobre ho rozdrobte. Odrobinky pridajte 7-8 min. pred koncom varenia. Pred podávaním pridajte šľahačku a podusené nakrájané šampiňóny a nechajte ešte raz prejsť varom. Posypte petržlenovou vňaťou.
Podávajte v polievkových šálkach alebo v polievkovej mise.