Gazpacho
4 paradajky, 3 zelené papriky, 1 uhorka 2 cibule, šťava z 1 citróna, 125 dcl olivového oleja, 200 g strúhanky, 2 PL octu, 1 PL studenej vody, pár lístkov trebuľky, petržlenová vňať, pažítky, soľ, korenie
Ako na to:Paradajky sparte, olúpte a zbavte zrniečok. Papriku umyte a vydlabte, uhorku olúpte. Všetku zeleninu nakrájajte na malé kocky. Cibuľu nakrájajte na kolieska, vňate posekajte.
Polovicu zeleniny nakrájanej na kocky dajte bokom a zvyšok dajte do mixéra. Rozmixovanú kašu vlejte do misy, primiešajte citrónovú šťavu a polovicu oleja, pridajte strúhanku a posekanú cibuľu. Ďalej pridaj pridajte ocot, zvyšok oleja a vodu. Odložte do chladničky.
Pred podávaním rozdeľte zvyšnú zeleninu do štyroch polievkových tanierov a zalejte vychladenou polievkou. Posypte bylinkami.
Podávajte studené.