Mladá hus s hráškom
1 mladá hus, 1, 5 kg hrášku, 6 mladých cibuliek, 100 g masla, 1 zväzok saturejky, 1 ČL cukru, 1 šálka vývaru, soľ, korenie
Ako na to:Mladú cibuľu očistite ale každej nechajte jednu zelenú stonku. V hrnci rozohrejte 60 g masla, pridajte hrach, cibuľu, ¾ saturejky a cukor. Zakryte a duste 15 min. na veľmi slabom ohni. Podľa potreby podlievajte vývarom.
Do mladej husi vložte 20 g masla, zvyšok saturejky, soľ a korenie. Potrite ju maslom, osoľte, okoreňte a dajte na pekáč. Pekáč s husou dajte do rúry a nechajte piecť. Občas ju podlievajte výpekom, raz či dva razy vodou. Obracajte ju, aby dostala peknú farbu.
Po 45 min. pridajte k husi hrášok a nechajte ešte asi 15 min. v rúre. Na stôl ju servírujte horúcu v pekáči.