Makovo - tvarohový koláč
Cesto: , 125 g polohrubej múky, ½ ČL kypriaceho prášku, 1 žĺtok, 75 g masla, 25 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, , Maková plnka:, 30 g hrozienok, 2 PL rumu, 120 g zomletého maku, 60 g práškového cukru, 1 ČL mletej škorice, 2 citrónovej šťavy, 50 ml mlieka, 30 g masla , , Tvarohová plnka:, 250 g mäkkého tvarohu, 60 g práškového cukru, 2 vajcia, 50 g kyslej smotany, 2 PL hrubej múky, 1 žĺtok
Ako na to:Na dosku preosejte múku, premiešajte s kypriacim práškom, pridajte žĺtok, postrúhané maslo, práškový a vanilkový cukor a vypracujte hladké cesto. Na pomúčenej doske ho rozvaľkajte na kruh, vložte do tortovej formy a kraje vytlačíme do výšky 3 cm. Potrite makovou plnkou, potom tvarohovou a v rúre vyhriatej na 180 °C pečte asi 70 min. Po 30 min. koláč potrite žĺtkom rozšľahaným s 1 PL vody.
Maková plnka: Hrozienka umyte v horúcej vode, nechajte odkvapkať, polejte rumom a 10 min. nechajte postáť. Do maku vmiešajte cukor, škoricu, citrónovú šťavu, v mlieku rozpustené maslo a hrozienka.
Tvarohová plnka: Do tvarohu vmiešajte cukor, žĺtky, smotanu a múku. Z bielkov vyšľahajte tuhý sneh a zľahka vmiešajte do tvarohu.