Čerstvé domáce rožky
1 kg hladkej múky, 1/2 litra mlieka, 100 g Hery, 30 g cukru, 1 žĺtok, 40 g droždia, soľ
Ďalšia variácia: 1 kg hladkej múky, 250 g roztopenej Hery, 2 vajcia, 1 ČL soli, asi 5 dcl mlieka, 50 g droždia, 1 ČL cukru, rasca, strúhaný syr
Z droždia, cukru a trošky vlažného mlieka zarobte kvások. Heru mierne ohrejte a rozpustite.
Do misy dajte múku, pridajte žĺtok, kvások, roztopenú heru a časť mlieka. Premiešajte, a až potom pridajte soľ a dolievajte podľa potreby mlieko.
Cesto nemá byť ani veľmi riedke, ani veľmi husté. Nechajte ho vykysnúť, pričom by malo zdvojnásobiť svoj objem.
Potom ho rozvaľkajte do obdĺžnika, ten najprv pokrájajte na pruhy a tie na trojuholníky (alebo ho rozdeľte na 6 bochníkov, rozvaľkajte a rozrežte na 6-8 častí). Z nich potom od širšej časti zviňte rožteky, ktoré ukladajte na vymastený plech. Chvíľu ich nechajte trochu vykysnúť, potom ich potrite vajcom (alebo bielkom).
Trocha posoľte, môžete ich posypať rascou alebo makom. Pečte v dobre rozohriatej rúre.
Ďalšia variácia: Postup prípravy je rovnaký.