Čínske vajcia s cibuľovou omáčkou
8 vajec, 3 sáčky čierneho porciovaného čaju, 1 ČL soli, 2 PL sójovej omáčky, 2 hviezdičky badiánu, voda, , Cibuľová omáčka:, 2 cibule, 3 PL tuku, 3 PL hladkej múky, ½ kocky masoxu, mleté čierne korenie, soľ, citrónová šťava
Ako na to:Dobre umyté vajcia vložte do studené vody, priveďte do varu a varte 6 min. Potom ich vyberte, po celom povrchu naťukajte škrupinu, ale nelúpte. Do vriacej vody nasypte soľ, pridajte sáčky s čajom, sójovou omáčku a badián. Vložte späť vajcia a pomaly varte ďalších 25 min. Potom odstavte z ohňa a nechajte vajcia stáť v odvare ďalších 8 hod. Potom ich vyberte a olúpte, dajte na tanier a prelejte cibuľovou omáčkou. Podávajte s varenými zemiakmi.
Cibuľová omáčka: Na tuku opražte nadrobno pokrájanú cibuľu, posypte múkou a za stáleho miešania pripravte cibuľovú zápražku. Zalejte ju vodou a dobre prešľahajte. Pridajte masox a varte asi 20 min. Hotovou omáčku osoľte, okoreňte a dochuťte citrónovou šťavou.
TIP: Omáčku môžete aj rozmixovať a pridať 2 PL kôpru alebo najemno postrúhaného chrenu.