Valašský frgáľ

Potrebujeme:

Cesto: 300 g hrubej múky, 200 g hladkej múky selskej, 120 g mletého cukru, 120 g Hery, 2 dcl stolového oleja, 2 žĺtka, 30 g droždia, 2 dcl mlieka, soľ, rum
Maková náplň: 400 g mletého maku, 100 g cukru, 1 dcl mlieka, vanilkový cukor, citrónová kôra
Hrušková náplň: 400 g sušených hrušiek, 100 g mletého cukru, badián

Ako na to:

Heru, žĺtka a cukor vymiešajte do peny, postupne pridávajte múku so soľou, kvások a vymiešajte cesto. Ak ho máte z polovice vymiešané, pridajte olej a rum. Nechajte kysnúť 2 hodiny. Potom urobte bochníky o váhe 250 g a opäť nechajte vykysnúť. Rozvaľkajte ich do kruhu o hrúbke 0,5 cm, a potom natrite náplňami.
Pečte vo vyhriatej rúre na 200 °C. Upečený koláč vymastíte stopeným maslom a pokvapkajte rumom.
Maková náplň: Pomletý mak uvarte v mlieku s cukrom a dochuťte vanilkou a citrónovou kôrou.
Hrušková náplň: Sušené hrušky uvarte do mäkka a po vychladnutí pomelte na mäsovom mlynčeku. Zmiešajte s cukrom a dochuťte mletým badiánom.

09.10.2011

Podobné recepty