Vianočka a mazanec
1 kg polohrubej múky, 6 dkg droždia (najlepšie čerstvé vážené alebo balené kocky), 3-4 žĺtka, 22 dkg cukru múčka, 22 dkg tuku (polovica Heru a polovica masla), 1/2 l mlieka, štipka soli, vanilkový cukor, citrónová kôra, hrozienka (môžu byť namočené do rumu), mandle
Ako na to:Najprv urobíme kvások (trochu teplého mlieka, trochu cukru a droždie, necháme vykvasiť v teple).
Vymiešame žĺtka s herou a cukrom, našľaháme. Pridáme postupne múku, mlieko, kvások a ostatné prísady. Cesto necháme v teple vykysnúť, asi 3 hodiny. Cesto potom znova spracujeme a tvarujeme buď na vianočku, alebo mazanec. Posypeme mandľami, na mazanci nakrojíme krížik uprostred, a namastíme rozpusteným maslom.
Pečieme cca 3/4 hodiny (do cesta môžeme pre obmenu pridať mäkký tvaroh, alebo trochu rumu.) Vianočka je pevná, nedrobí sa a je veľmi dobrá.