Mäso s omáčkou mole
1, 5 kg morčacích pŕs (2 kg kuracích pŕs), 4 strúčiky cesnaku, 1 veľká cibuľa, voda, soľ, , Omáčka mole:, 50 g čokolády na varenie, 20 ošúpaných mandlí, 3 PL masla, 1 banán, 1 PL drvených chilli papričiek, ½ kocky slepačieho bujónu, kukuričná múka, sezamové semienka, mletá škorica, ¼ ČL mletého koriandru
Ako na to:V hrnci uvarte alebo uduste mäso spolu s nadrobno nakrájanou cibuľou a cesnakom, mierne osoľte. Keď je mäso mäkké, vyberte ho, vykostite, nakrájajte na väčšie kusy a odložte do tepla. Zvyšok vývaru sceďte, ak je ho menej ako 0,4 l tak ho doplňte vodou. Ak je ho viac, varom zvyšnú tekutinu odparte.
V mixéri zmiešajte chilli papričky, mandle, ošúpaný banán, škoricu, kukuričnú múku, opražené sezamové semienka a kariander s dostatočným množstvom vývaru.
Na panvici zohrejte maslo, čokoládu, zalejte vývarom, pridajte obsah mixéru, ½ kocky bujónu a na
miernom ohni prehrejte. Horúce mäso podávajte zvlášť na mise, posypané zeleným koriandrom. Omáčku mole servírujte v omáčkovej mise. Ako príloha sa hodia opekané fazule alebo ryža.
S obľubou sa k tomuto jedlu podáva aj miska so zeleninou, ktorá obsahuje 4 nadrobno pokrájané paradajky, 4 na tenké plátky nakrájané zelené cibuľku so zväzkom reďkovky, 4 nadrobno pokrájané ošúpané zelené papriky, nasekaný koriander a citrón pokrájaný na plátky.
TIP: Namiesto banánu môžete použiť aj 3 ošúpané papriky a 1 hrušku z kompótu.