Bourgignon
750 g hovädzieho mäsa (jahňacieho), 3 veľké cibule , 400 g mrkvy , slanina , tymián , bobkový list , čierne mleté korenie , soľ , 1 l červeného vína
Ako na to:Bourgignon
750 g hovädzieho mäsa (jahňacieho)
3 veľké cibule
400 g mrkvy
slanina
tymián
bobkový list
čierne mleté korenie
soľ
1 l červeného vína
Mäso nakrájajte na väčšie kocky, mrkvu a cibuľu na kolieska. Všetko naukladajte do misky (najlepšie do kameninového hrnca), striedavo vrstvu cibule, mäsa a mrkvy. Celé to zalejte vínom a pridajte korenie. Nechajte deň a noc odležať v chlade.
Druhý deň sceďte víno (ale nevylejte ho) a rozoberte jednotlivé zložky. Na slanine nechajte zosklovatieť cibuľu pokrájanú na kocky, pridajte mäso, orestujte, potom pridajte mrkvu. Zalejte zliatym vínnom, v ktorom bolo mäso naložené a na miernom ohni nechajte asi 3 hod. pomaly bublať. Pokiaľ sa táto záverečná fáza robí v tlakovom hrnci, stačí vám 1 hod.
Najlepšie je podávať s bielym chlebom.