Šalát so šunkou a syrom
2 hlávkové šaláty, 2 mrkvy, 2 jarné cibuľky, , 200 g čerstvého nezrejúceho syra, 200 g šunky, 1 ČL nakladaného korenia, 1 zväzok pažítky, , Zálievka:, 2 PL oleja, 1 PL estragónového octu, 1 PL nálevu z korenia, soľ
Ako na to:Hlávkové šaláty očistite, rozoberte na listy, dôkladne opláchnite a nechajte odkvapkať. Potom ich nakrájajte alebo natrhajte na kúsky. Mrkvu a cibuľky očistite a nakrájajte na kolieska. Pažítku operte, nasekajte a premiešajte so scedeným nakladaným korením. Syr nakrájajte na menšie kocky.
Na zálievku vyšľahajte olej, ocot a nálev z korenia (prípadne i s troškou vody) a osoľte.
Plátky šunky stočte do kornútka, naplňte mrkvou a pažítkou a spolu so šalátmi, cibuľkami a syrom dajte na misu. Prelejte zálievkou. Podávajte s tmavým pečivom, toastmi či krekrami.
TIP: Namiesto octovej zálievky môžete podávať aj hustejšiu jogurtovú, pripravenú z bieleho nízkotučného jogurtu zmiešaného v pomere 2:1 s majolenkou. Ochuťte ju soľou, korením a bylinkami, pripadne prelisovaným cesnakom.