Francúzska polievka
2 kaleráby, 2 mrkvy, ¼ hlávky menšej kapusty, ¼ menšej hlávky kelu, 2 PL hrášku, 2 PL masla, petržlenová vňať, 1 párok , mleté biele korenie, soľ
Ako na to:Všetku zeleninu umyte. Kaleráb olúpte a nakrájajte na tenké plátky. Mrkvu oškrabte a nakrájajte na kolieska. Kapustu a kel zbavte hlúbu a narežte na rezance.
V hrnci rozpustite maslo a všetku zeleninu na ňom opražte. Potom ju zalejte 1 l vriacej vody, osoľte a priveďte do varu. Po 5 min. pridajte hrášok a všetko varte takmer domäkka (zelenina by pri podávaní mala a byť chrumkavá).
Párok ohrejte a nakrájajte. Petržlenovú vňať operte , osušte a nasekajte nadrobno. Polievku rozdeľte do misiek, okoreňte štipkou mletého čierneho korenia a posypte vňaťou Pridajte kolieska párku.