Šalotková polievka s bielym vínom
300 g cibule šalotky, ½ kocky zeleninového bujónu, ¼ póru, 50 ml bieleho vína, 4 plátky toastového chleba, 120 g tvrdého syra, maslo, petržlenová vňať, mleté čierne korenie, soľ, červená paprika na ozdobenie
Ako na to:Šalotku olúpte a nakrájajte na štvrtiny. Do hrnca nalejte 1,2 I voly, pridajte šalotku spolu so zeleninovým bujónom a priveďte do varu. Akonáhle cibuľa zmäkne, vývar osoľte, okoreňte a prilejte biele víno. Nakoniec prisypte dôkladne umytý a najemno nakrájaný pór. Nechajte ešte raz prejsť varom a už ďalej nevarte.
Toastový chlieb nakrájajte na kocky alebo pomocou vykrajovadla spravte kolieska či iné tvary. Tie opečte dozlatista na masle. Syr nastrúhajte najemno. Na kúsky toastového chleba poukladajte kolieska papriky, posypte syrom a ozdobte petržlenovou vňaťou. Podávajte k polievke.
TIP: Nastrúhaný syr môžete tiež zmiešať s vajcom. Zmes rozdeľte na kúsky chleba a zapečte.