Plnená hus

Potrebujeme:

1 hus (cca 4 kg), 6 jabĺk, 4 PL masla, 2 PL kryštálového cukru, 1 cibuľa, 2 PL hrozienok, 3 PL ošúpaných mandlí, mleté korenie, soľ

Ako na to:

Hus očistite, umyte a osušte. Odrežte konce krídiel, krk, osoľte ju zvnútra aj zvonka.
Jablká umyte, rozštvrťte a vykrojte jadrovníky. Na maslo dajte skaramelizovať cukor, pridajte pokrájanú cibuľu, jablká, hrozienka, mandle. Okoreňte, zamiešajte a dajte vychladnúť.
Hus naplňte a uzatvorte, položte na vymastený pekáč hore chrbtom a pečte asi 20 min. Potom ju obráťte a teplotu znížte na 190 °C a pečte asi 2 hod. Občas prsia a stehná prepichnite vidličkou a podlievajte horúcou vodou podľa potreby. Mäkkú a chrumkavú hus vyberte.
Podávajte so zemiakovými knedľami a dusenou červenou kapustou, preliate šťavou z výpeku.

10.05.2006

Podobné recepty