Tovarišský chlieb
300 g čerstvo mletej pšenice, 250 g pšeničných otrúb, 100 g ľanových semienok, 30 g droždia, 1 ČL rasce, 1 ČL koriandra, ½ ČL feniklu, soľ
Ako na to:Droždie zmiešajte s trochou vlažnej vody a mletou pšenicou a vypracujte hladké cesto. Hodinu ho nechajte odstáť.
Otruby uvarte v slanej vode - na miernom plameni - a dajte vychladnúť. Zmiešajte s cestom, ľanovými semienkami, feniklom, koriandrom i soľou a vypracujte do bochníčka. Zakryte ho utierkou a nechajte na teplom mieste asi 30 min. Cesto rozdeľte na polovice a sformujte ich do dvoch sendvičov, ktoré položte vedľa seba na mierne vymastený plech. Posypte rascou a vo vyhriatej rúre pečte pri teplote 200 °C takmer 45 min. Podávajte vychladnuté.