Cukrovinky s plnkou

Potrebujeme:

500 g hladkej múky, 70 g Hery, 250 ml mlieka, 20 g droždia, 70 g cukru, štipka soli, 1 vajce
Plnka: lekvár, vlašské orechy, škorica, hrozienka máčané v rume, práškový cukor a škorica na obalenie

Ako na to:

Zo surovín na cesto vypracujeme klasické kysnuté sladké cesto. Droždie rozdrobíme do vlažného mlieka zmiešaného s lyžičkou cukru a necháme vykysnúť. Heru rozpustíme a necháme vychladnúť.
Odvážime si hladkú múku, pridáme do nej štipku soli, celé vajce, mlieko s kvasnicami a vlažnú heru. Vareškou vypracujeme hladké cesto a necháme ho prikryté utierkou kysnúť.
Zatiaľ si pripravíme náplň: Orechy namelieme, hrozienka namočíme do rumu a slivkový lekvár v prípade potreby rozvaríme s trochou vody. Všetky suroviny na náplň premiešame.
Z vykysnutého cesta vyvaľkáme placku a z nej vykrajujeme kolieska s priemerom 10 cm. Na každé koliesko nanesieme do stredu náplň, koliesko prehneme a naplnený polmesiačik na okraji pritlačíme. Pečieme na plechu vo vopred vyhriatej rúre. Hotové obaľujeme v cukre so škoricou.

09.10.2011

Podobné recepty