Kelová polievka so zemiakovými haluškami
1 hlávka kelu, 200 g mrkvy, 1 cibuľa, olej, 1 l zeleninového vývaru, ½ ČL cukru, mleté čierne korenie, soľ, , Halušky:, 1 väčší zemiak, 5 PL hrubej múky, 1 strúčik cesnaku, 50 g tvrdého syra, 1 vajce, petržlenová vňať, soľ
Ako na to:Kel očistite, umyte, odstráňte hlúbik a nakrájajte ho na hrubšie rezance. Mrkvu očistite, umyte a nakrájajte na kolieska. Nadrobno nakrájanú cibuľu opražte na rozohriatom oleji, pridajte zeleninu a restujte 5 min. Potom zalejte vývarom a varte domäkka. Počas varenia posoľte a okoreňte. Do hotovej polievky zavarte zemiakové halušky a varte, kým nevyplávajú na povrch. Pred podávaním posypte posekanou vňaťou.
Halušky: Zemiak očistite, umyte a najemno postrúhajte. Pridajte múku, soľ, vajce, pretlačený cesnak, postrúhaný syr a posekanú petržlenovú vňať, vypracujte cesto a nechajte ho 10 min. odležať.