Údené s kyslou kapustou
1 kg údeného mäsa, 1 cibuľa, olej, 70 g paradajkového pretlaku, ½ kg kyslej kapusty, ½ kg zemiakov, 300 ml kyslej smotany, 1 vajce, 2 strúčiky cesnaku, potlčená rasca, majoránka, 100 g tvrdého syra, 2 PL hrubej múky, 1 ČL mletej červenej papriky, mleté čierne korenie, soľ
Ako na to:Mäso umyte a nakrájajte na plátky. Nadrobno nakrájanú cibuľu opražte na oleji, pridajte paradajkový pretlak, premiešajte a niekoľko minút duste. Potom pridajte kapustu, zalejte 100 ml smotany rozšľahanej s trochou vody a krátko povarte. K nahrubo postrúhaným zemiakom pridajte vajce, pretlačený cesnak, rascu, korenie, soľ, majoránku, postrúhaný syr, múku a zmiešajte. Do pekáča rovnomerne rozložte udusenú kapustu, obložte ju údeným mäsom potretým zemiakovým cestom a zalejte zvyšnou smotanou rozšľahanou s mletou červenou paprikou, trochou vody a soli. Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme asi 30 min.