Pohánkový chlieb

Potrebujeme:

400 g hladkej pohánkovej múky, 400 ml vody, 1 sušené droždie, 1 PL cukru, 1 PL jablkového octu, 1 PL oleja, 1 ČL rasce, 1 ČL soli

Ako na to:

Vo vlažnej vode rozpustite cukor, soľ, ocot a droždie, prisypte rascu. Suroviny miešajte elektrickým šľahačom (nakoniec pridajte olej) a po 2-3 min. miešania vám vznikne živé (dýchajúce) cesto. Nalejte ho do formy na biskupský chlebíček alebo srnčí chrbát vyloženej fóliou na pečenie. Nechajte ho kysnúť 30-40 min.
Cesto treba po 25 min. pozorovať, vyskočí potom náhle hore a chlebík by vám prekysol. Medzitým rozpáľte rúru na 225 °C a chlieb pečte pri tejto teplote asi 10 min. Potom teplotu znížte na 180 °C a pečte asi 40-50 min.
Keď už je zhora chlieb tmavý, vyberte ho z formy, dajte dole igelit a položte chlieb vrchom dole a tak 10 min. dopečte.

TIP: Časy aj teplotu je nutné vyskúšať podľa typu rúry.

17.03.2006

Podobné recepty