Šumavská pečeň
80 dkg zadného hovädzieho mäsa, 1 veľká cibuľa, 3 PL masti, 3 dkg slaniny, 3 PL hladkej múky, 15 dkg koreňovej zeleniny, huby, 0, 7 l mlieka, 0, 1 l smotany, 1 ČL horčice, divoké korenie, ocot, soľ
Ako na to:Pripravené hovädzie mäso prešpikujte slaninou, osoľte a okoreňte spoločne s nadrobno pokrájanou cibuľou na masti dozlatista. Pridajte divoké korenie, mierne zalejte vodou a duste pod pokrievkou za občasného podlievania domäkka. Mäkké mäso vyberte, šťavu vyduste na tuk, zaprášte múkou a po zapražení zalejte vodou. Za stáleho miešania prevarte, dochuťte horčicou, prikyslite octom a nakoniec pridajte mlieko a smotanu. Omáčku preceďte cez jemné sito a ako vložku pridajte povarenú a na rezance nakrájanú koreňovú zeleninu a očistené na kocky nakrájané huby. Omáčku s tím všetkým ešte povarte. Vhodnou prílohou je žemľová knedľa.