Peperonata (taliansky prívarok)
1 PL masla, 1 PL oleja, 2 cibule, 1 zeler, 1 mrkva, 1 červená hrubostenná paprika, 1 zelená hrubostenná paprika, 100 g pokrájaného mäsa, údená slanina, 2 strúčiky cesnaku, 2 konzervy paradajkového pretlaku, 1 dl červeného vína, 1 ČL vínného octu, sušená bazalka, petržlenová vňať, mleté čierne korenie, soľ
Ako na to:Roztopte maslo a olej a uduste v ňom nastrúhané cibule, nastrúhaný zeler a mrkvu, pokrájané mäso, údenú slaninu a cesnak do sklovita. Zrieďte paradajkovým pretlakom, červeným vínom a vínnym octom. Ochuťte soľou, mletým čiernym korením, bazalkou a jemne nakrájanou petržlenovou vňaťou a aspoň 1,5 hod. varte na slabom ohni. Vložte na každú osobu po 1 nakrájanej červenej a zelenej paprike a dovtedy duste zakryté, kým nezmäknú, ale sa nesmú rozvariť. Pridajte napoly prekrojenú, do tvaru kocky nakrojenú a v horúcom tuku usmaženú špekačku alebo párky.