Drevorubačská pizza
100 g prerastenej údenej slaniny, 200 g nastrúhaného syra, 2 PL masla (alebo tuku), 100 g olúpaných paradajok, 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku, chlebové cesto, zväzok pažítky, 1 PL nasekaného oregana, trocha vegety, mleté čierne korenie, soľ, , Na obloženie: 100 g korenistej salámy, 1 konzerva tuniaka v oleji, 100 g čerstvých malých šampiňónov, po 1 malej červenej a zelenej paprike, 4 chilli papričky, niekoľko plnených olív
Ako na to:Maslo rozpáľte na panvici a roztopte v ňom slaninu nakrájanú na malé kocky. Pridajte cesnak rozotretý so soľou, cibuľu nakrájanú nadrobno a krátko opražte. Primiešajte paradajky a zmes duste, až kým sa takmer všetka tekutina neodparí. Ochuťte nasekaným oreganom, osoľte, ochuťte korením, vegetou a nechajte vychladnúť. Umyté šampiňóny a očistené papriky, salámu nakrájajte na rezance. Tuniaka nechajte odkvapkať a popučte. Pripravte si chilli papričky a olivy.
Chlebové cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske a rozdeľte na štyri časti. Povrch rovnomerne potriete paradajkovou zmesou a rozložte na ňu ostatné prísady. Vložte do rúry predhriatej na 200 °C a pečte asi 20 min., 5 min. pred dopečením posypte nastrúhaným syrom.
Podávajte posypané nakrájanou pažítkou.