Plnená morka alebo hus
morka (hus), 200 g ryže, 100 g slaniny, 200 g mrkvy, 100 g húb, 100 g zeleného hrášku, 2 strúčiky cesnaku, tuk, 1 ČL majoránky, 1 ČL mäty piepornej (zarovnanú), 1 veľký zväzok petržlenovej vňate, 1 zväzok pažítky, 3 zelerové listy, 1 ČL rasce (zarovnanú), mletá červená paprika, soľ
Ako na to:Z krku, krídel, žalúdka, pečene a nôh uvarte polievku.
Z krku stiahnite kožu a odložte. Na tuku uduste ryžu do sklovita a po podliatí polievkou do mäkka. Medzitým roztopte nadrobno pokrájanú slaninu, pridajte k nej nadrobno pokrájanú mrkvu, huby, zelený hrášok a pod prikrývkou uduste namäkko. Udusenú zeleninu a v polievke uvarené a vykostené mäso pomeľte. Pridajte majoránku, mätu piepornú, rozotretý cesnak, nadrobno pokrájanú petržlenovú vňať, pažítku, pokrájané listy zeleru, rascu, červenú papriku, soľ a dobre zamiešajte. S touto masou naplňte brušnú dutinu (keď z plnky ostane, tak aj krk), zabaľte do hliníkovej fólie a pečte v horúcej rúre 90-120 min. Po odstránení fólie pečte ešte ďalej do hnedočervena. Keď bola hus kŕmená, narežte kožu do štvorčekov, aby sa lepšie upiekla.