Žalúdočný horký likér

Potrebujeme:

palina obyčajná, puškvorcový podzemok, zemežlč menšia, fenikel obyčajný, archangelikový koreň, yzop lekársky, koriandrové semeno, myší chvost obyčajný, orechový list, sladké drievko hladkoplodé, 7 dl čistého liehu, 3 dl vody

Ako na to:

Pripravte esenciu, na ktorú potrebujete v rovnakom pomere palinu obyčajnú, puškvorcový podzemok, zemežlč menšiu, fenikel obyčajný, archangelikový koreň, yzop lekársky, koriandrové semeno, myší chvost obyčajný, orechový list, sladké drievko hladkoplodé. Všetko pomiešajte a pomeľte na mäsovom mlynčeku.
Potom 20 g zo zmesi vložte do fľaše so širokým hrdlom a nalejte na ne čistý lieh a vodu. Fľašu dobre zakryte, jej obsah často premiešajte a nechajte stáť 5-6 dní.
Potom likér prefiltrujte cez husté plátno (filtračný papier) a šťavu dobre vytlačte (napr. dlávičom na zemiaky) aj z ostávajúceho materiálu.
Na výrobu 1 litra likéru primiešajte do sirupu pripraveného zo 400 g cukru, 4 dl vody a 3 dl čistého liehu 2-3 ČL esencie.

TIP: Likér možno konzumovať so sódovkou ako vynikajúci osviežujúci nápoj.

02.07.2006

Podobné recepty