Šípkové víno
¼ kg drene (½ kg rozdrvených šípok), 5 l horúcej vody, ½ - 1 kg cukru, 5 g kyseliny citrónovej (vínnej), 10 g vínnych kvasiniek
Ako na to:Na uvedené množstvo drene alebo rozdrvených šípok nalejte 5 l horúcej vody. Potom ich nechajte stáť 24 hodín a často premiešavajte. Po precedení do 8 litrovej fľaše (aspoň), cez plátno alebo sitko, šťavu, ktorá zostala v ovocí, vytlačte tlačidlom na zemiaky. Do filtrátu pridajte cukor a kyselinu a vínne kvasinky. Nakoniec fľašu zazátkujte zátkou a kvasnou rúrkou a nechajte kvasiť pri teplote miestnosti.
Víno vykvasí za 15-20 dní (keď prestanú odchádzať bublinky plynu cez kvasnú rúrku!) a začína sa čistiť. Usadia sa aj vznášajúce sa kalné látky. Vtedy víno opatrne stočte do menších fliaš a dobre zazátkujte. Po niekoľkých týždňoch môžete vychutnávať vynikajúce víno s charakterom aszú.