Veľkonočný mazanec podľa babičky
30 dkg polohrubej múky, 20 dkg hladkej múky, 4 dkg droždia + mlieko podľa potreby (cca 200 ml), 10 dkg Hery, 1 vanilkový cukor, 10 dkg cukru, 2 lyžice oleja, 3 vajcia, rum, soľ, hrozienka, mandle, vajce na potretie, môžeme pridať citrónovú kôru
Ako na to:Zarobíme si cesto. Hrozienka namočíme do rumu. Po vykysnutí vytvarujeme bochník, ktorý potrieme vajíčkom a posypeme mandľami.
Na plechu necháme ešte tak pol hodiny kysnúť. Uprostred nastrihneme nožnicami, môžeme obložiť papierom na pečenie, aby sa bochník pri pečení nerozplácol, ale pekne vybehol do výšky.
Papier po 10 min vyberieme. Pečieme pri 170 °C.