Základný rybí vývar
600 g rybieho mäsa (hlava, kosti, použiteľný odpad), 30 g zeleru, 30 g petržlenu, 30 g mrkvy, 30 g cibule, 5 zrniek čierneho korenia, soľ, 2 l studenej vody
Ako na to:Rybie mäso, hlavu a kosti umyjeme, vložíme do nádoby, pridáme vodu, osolíme, okoreníme a necháme zovrieť. Var musí byť veľmi mierny, pretože len tak docielime správne vylúhovanie chuťových a výživných látok a vývar zostane úplne čistý. Po polhodinovom miernom vare pridáme očistenú a pokrájanú zeleninu, ktorú po uvarení využijeme. Hotový vývar opatrne precedíme cez jemné sitko alebo plátno. Kosti alebo hlavu opatrne oberieme a mäso použijeme na ďaLšiu úpravu. Tento základný vývar sa môže použiť na prípravu všetkých polievok.