Polievka Hlubockých rybárov
100 g kaprích ikier, hlava z kapra, 1,5 l rybieho vývaru, 50 g masla, 1 lyžica mlieka, 100 g koreňovej zeleniny, 80 g hladkej múky, 15 g sušených hríbov, mleté čierne korenie, mletý muškátový orech, 1 žĺtok, 50 g smotany, 100 g žemle, soľ
Ako na to:Zeleninu, hlavu z ryby a ikry dobre povaríme. Z nasucho opraženej múky a masla pripravíme bledú zápražku, zalejeme ju vývarom z hlavy a ikier, pridáme mleté čierne korenie a muškátový orech a hodinu varíme. Potom ju zalejeme mliekom, precedíme a vložíme do nej posekané rybie mäso, ikry, uvarenú zeleninu pokrájanú na rezance a posekané sušené hríby. Nakoniec polievku zjemníme žĺtkom rozhabarkovaným v smotane a dochutíme soľou, prípadne polievkovým korením.
Podávame s pokrájanou a opraženou žemľou.