Goralský prívarok z kvasenej kapusty
1 kg kvasenej kapusty, voda podľa potreby
rasca, 2 veľké surové zemiaky, lyžica polohrubej múky, veľká cibuľa, 100 g údenej slaniny, rasca, soľ, cukor
Do hrnca dáme kapustu, rascu a dolejeme vodou. Pokým sa kapusta varí, pripravíme zápražku. Obielené a umyté zemiaky postrúhame na jemnom strúhadle. V rajnici upražíme kocky údenej slaniny, potom pokrájanú cibuľu a nakoniec múku. Zápražku zriedime vodou, dobre rozšľaháme a pridáme nastrúhané zemiaky. Hladkú kašovitú hmotu dusíme pri občasnom premiešaní asi 40 – 50 min. na slabom príkone tepla. Ak máme vývar z údeného mäsa, využijeme ho na zriedenie zápražky; prívarok bude chutnejší. Uvarenú kapustu precedíme, zamiešame do udusenej zápražky a časťou vývaru z kapusty upravíme hustotu prívarku. Dochutíme soľou a troškou cukru.
Táto kapusta je vynikajúcou prílohou k pečenému bravčovému mäsu, kačici, husi a zemiakovým knedliam, prípadne k údenému mäsu a chlebu.