Starotekovská polievka

Potrebujeme:

1 kg akejkoľvek ryby, 20 g masti alebo oleja, 50 g cibule, 150 g koreňovej zeleniny, 20 g múky, soľ, 2 bobkové listy, mleté čierne korenie, 1 lyžica mletej červenej papriky, trocha pálivej mletej červenej papriky, 1 strúčik cesnaku, 150 g zemiakov, 2 dl bieleho vína, muškátový kvet

Ako na to:

Očistenú, vypitvanú a umytú rybu pokrájame na porcie. Hlavu uvaríme v základnom vývare, do ktorého dáme polovicu zeleniny, cibuľu, cesnak, bobkový list a pálivú mletú červenú papriku. Všetko uvaríme do mäkka a precedíme. V menšej nádobe uvaríme ikry alebo mliečie ( treba občas pomiešať, aby neprihoreli ). V osobitnom hrnci uvaríme druhú časť zeleniny pokrájanú na rezance, porcie rýb, očistené a pokrájané zemiaky a víno. Medzitým pripravíme bledú zápražku s mletou červenou paprikou, zalejeme ju studeným vývarom z hlavy, pridáme soľ a muškátový kvet, všetko dobre premiešame, prevaríme a precedíme. Nakoniec prilejeme vývar z druhej časti zeleniny a z ikier.
Podávame s chlebom alebo so žemľami pečenými na masti.

20.11.2007

Podobné recepty