Makový jablčník
1 kg jabĺk,, 550 g práškového cukru, 6 vajec, 2dcl oleja, 2dcl teplej vody, 300 g špaldovej múky, 150 g mletého maku, 1 prášku do pečiva, čokoládová poleva (ak máte radi)
Ako na to:Jablká ošúpeme, jaderníky odstránime a pokrájané na plátky podusíme so 100 g cukru. Po udusení jablká necháme odkvapkať na sitku. Žĺtka vymiešame s 300 g cukru, postupne vmiešame olej, vodu a nakoniec múku s práškom. Do hmoty zapracujeme sneh z bielkov. V miske premiešame mak so 150 g cukru a asi 1/3 žĺtkového cesta, ktoré sme odobrali z celkového objemu. Udusené jablká rovnomerne rozložíme na dno plechu, ktorý sme najprv vystlali mastným papierom. Na jablká rozotrieme makové cesto a navrch zvyšok žĺtkového cesta. Pečieme asi 30 min. v prehriatej rúre. Po vychladnutí koláč vyklopíme, odstránime papier a jablkovú vrstvu polejeme čokoládovou polevou.