Fazuľa starej mamy
500g veľkej strakatej fazule, 1 údené koleno, 1 cibuľa, 5 strúčikov cesnaku, 100g sušených sliviek, 1 šľahačka, bobkový list, ml.čierne korenie, vegeta, soľ, ocot, cukor, 1/4 masla, hladká múka
Ako na to:Fazuľu necháme cez noc napučať. Do hrnca vložíme napúčanú fazuľu, koleno, celú očistenú cibuľu, pretlačený cesnak, bob.list, čierne korenie a nadrobno nakrájané slivky. Varíme, kým je fazuľa mäkká. Koleno vyberieme, pokrájame, vložíme naspäť. Podľa toho, či chceme prívarok, alebo polievku zahustíme, dochutíme vegetou, cukrom, octom a odstavíme. Vlejeme šľahačku a zjemníme maslom. Podávame s chlebom.