Plnené pečené zemiaky
(4 porcie)
8 zemiakov, 200 g mrazeného hrášku, 200 g prerastenej údenej slaniny, 1 cibuľa, 120 g tvrdého syra, 1 strúčik cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, petržlenová vňať, 200 g zemiakov uvarených v šupke
Zemiaky dôkladne umyjeme, dáme na plech, upečieme a necháme vychladnúť. Na kocky nakrájanú slaninu opražíme, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a spolu restujeme. Z vychladnutých zemiakov odrežeme vrch, vnútro čiastočne vydlabeme, roztlačíme ho vidličkou, pridáme zemiaky uvarené v šupke a postrúhané na jemnom strúhadle. Opečieme cibuľu so slaninou, hráškom, postrúhaným syrom a pretlačeným cesnakom. Zmes osolíme, okoreníme, dobre premiešame a naplníme ňou zemiaky, ktoré vložíme do vymasteného pekáča, obložíme zvyšnou plnkou a zapečieme vo vyhriatej rúre.