Moravské koláče
400 g polohrubej múky, 80 g krupicového cukru, 2 dcl mlieka, 100 g Hery, 1 vajce, 1 vanilkový cukor, 30 g droždia, malinová marmeláda
Náplň: 1 tvaroh, 1 vajce, 40 g práškového cukru
Posýpka: 20 g hrubej múky, 20 g cukru, 20 g masla
Cesto: Droždie zmiešame s jednou lyžicou múky, cukru a trochou mlieka na hladkú kašičku a na teplom mieste necháme vzísť kvások. Potom z preosiatej múky, cukru, rozohriatej hery, vajcia, zvyšného mlieka a kvásku vypracujeme cesto a necháme 30 minút kysnúť.
Posýpka: Do misky dáme múku, cukor a nadrobno nasekané maslo. Rukami dobre spracujeme až vznikne sypká posýpka.
Plnka: V miske zmiešame žĺtok a cukor, pridáme tvaroh a sneh z ušľahaného bielka. Vykysnuté cesto na doske rozvaľkáme na plát asi 1,5 cm hrubý a rozkrájame ho na štvorce 10x10 cm. Do stredu štvorcov rozdelíme tvaroh, rohy prehneme cez seba tak, aby nikde nebola medzera.
Koláče kladieme na plech prehnutými rožkami dole a hore v nich vytvoríme jamku, ktorú naplníme lekvárom (mal by byť hustejší). Okraje potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme posýpkou. Pečieme pri teplote 200 °C asi 25 minút.