Moravské koláče
50 dkg múky, 42 g droždia (1 kocka), štipka soli, 3,5-4 dcl teplého mlieka, 1 až 2 žĺtka, 250 g Hery, 250 g hrudkového tvarohu, džem, olej na plechy alebo papier na pečenie
Ako na to:Z múky, droždia, soli, 1 žĺtka a mlieka vypracujeme ľahké cesto, ktoré na pomúčenej doske rozvaľkáme. Naň na hrubšom strúhadle rovnomerne nastrúhame Heru z chladničky.
Cesto zložíme na štvorec, rozvaľkáme, opäť zložíme na štvorec a opäť rozvaľkáme. Necháme 15 minút kysnúť na doske, medzitým si pripravíme dva plechy, ktoré si buď naolejujeme alebo vystelieme papierom na pečenie a rozpálime rúru na cca. 170 °C.
Cesto pokrájame na štvorce asi 10x10 cm, do stredu každého dáme kôpku tvarohu, okraje spolu zlepíme a vytvarujeme guľky, ktoré ukladáme zlepenou stranou na plech. Spodok guliek najskôr "namočíme" v múke, aby sa nepripiekli na plech.
Do stredu každej guľky dnom menšieho pohára vtlačíme jamku, do ktorej dáme kôpku lekváru (ak jamka nie je presne v strede, ale bližšie k niektorému okraju, lekvár vytečie, ale po upečení sa dá lyžičkou "vrátiť" na miesto) a okraje koláča potrieme rozšľahaným žĺtkom (na jeden plech potrebujeme 1 žĺtok). Pečieme na 170 °C asi 40 minút, kým okraje nezružovejú.