Strapaté zemiakové guľky
7 stredných zemiakov, 2 cibule, polohrubá múka, slaninka (klobáska, či údené mäso), 1 vajce, soľ, kyslá kapusta, môže byť aj údený syr
Ako na to:Uvaríme si 5 zemiakov domäkka, necháme vychladnúť, ošúpeme a postrúhame najemno. Dva zemiaky v surovom stave ostrúhame takisto najemno a zmiešame s ostatnými postrúhanými a uvarenými zemiakmi. Pridáme vajce, soľ a polohrubú múku (tú pridávame dovtedy, kým sa cesto nelepí na ruky). Medzitým si opražíme cibuľu, dáme opražiť aj slaninku. Ak ste zvolili namiesto slaniny klobásu alebo údené mäso, nemusíte to opražiť zvlášť, stačí pridať k cibuľke a spolu opražiť. Dáme si zovrieť vodu vo väčšom hrnci, samozrejme dobre osolenú. Z cesta vykrajujeme menšie kúsky, ktoré jemne rozvaľkáme, vložíme do nich opečenú cibuľu so slaninou/klobásou. V ruke vaľkaním spojíme cesto do tvaru guľky a takto hotové guľky vložíme do vriacej vody. Necháme nech vyplávajú na povrch, pomiešame a varíme ešte cca. 5 minút. Po tomto čase vyberieme, necháme odkvapkať. Podávame za tepla s kyslou kapustou, prípadne aj s opraženou kapustou.