Piškótová torta

Potrebujeme:

piškótové cesto z troch vajec, piškóty, kyslá smotana, džemy podľa chuti, kompótové ovocie, želatína v prášku, zlatý klas, ozdoba na tortu - buď plnka alebo šľahačka

Ako na to:

Urobíme piškótový korpus z troch vajec, tj. oddelíme žĺtka od bielkov. K žĺtkom pridáme tri hrste práškového cukru a vymiešame do peny. Z troch bielkov vyšľaháme tuhý sneh. K trom vyšľahaným žĺtkom pridáme tri hrste hladkej múky a po častiach vyšľahaný sneh a všetko spolu zľahka premiešame. Piškótové cesto nalejeme do tortovej formy, úhľadne rozotrieme a dáme upiecť. Pečieme asi 20 minút pri teplote 180 stupňov. Nachystáme piškóty, ktoré budeme ukladať po stranách torty a na vrch torty. Tie po stranách, zlepujeme lekvárom po dve. Upečený korpus natrieme džemom. Strany korpusu vystelieme pozliepanými piškótami a na džem navrstvíme kyslú smotanu vyšľahanú s vanilkovým cukrom. Na smotanu dáme znova vrstvu piškót. Zlejeme ovocie, šťavu odložíme, ovocie nakrájame a ukladáme na tortu. Zo šťavy z kompótu, cukru podľa chuti a jedného zlatého klasu uvaríe hustý puding a rýchlo, pokiaľ je horúci, ho nalejeme na piškóty s ovocím a uhladíme. Podľa návodu na sáčku urobíme číru želatínu, aby sa torta pekne leskla.

23.12.2007

Podobné recepty